Onur’umuzu, akademik özgürlüğümüzü, meslek etiğimizi savunuyoruz etkinliği 8 Şubat 2012 tarihinde İzmir Barosu Toplantı salonunda yapıldı. 

Moderatörlüğünü  Prof. Dr. Ali Osman Karababa’nın yaptığı etkinlikteki açılış konuşmasıyla Prof. Dr. Cem Terzi süreci özetledi. Onurumuzu Savunuyoruz Platformu sözcüsü Prof.Dr.Cem Terzi, halkın sağlığını ilgilendiren önemli bulguların açıklanmasının akademisyenin görevi olduğunu vurgulayarak, Onur Hamzaoğlu’na desteklerin artarak süreceğini söyledi. İzmirli hekimlerin konuğu Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun sunumundan sonra Doç. Dr. Zeliha Öcek, Türk Tabipler Birliği tarafından kitap halinde yayınlanan Dilovası Raporunun sunumunu yaptı.
Sunumlarda belirtildiği gibi; 100’ün üzerinde hekim ve çevrecinin izlediği toplantı 2.5 saat sürdü ve katılımcıların destek mesajları ile sona erdi.  Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Dilovası’da yürüttüğü bir çalışmada yoğun endüstrileşmenin olduğu bu bölgede annelerin ilk sütü ve bebeklerin ilk kakalarında bazı ağır metaller ve eser elementlerin bulunduğunu saptamış, bu bölgede yaşayan insanların kanser başta olmak üzere ölümcül olabilecek birçok hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğunu ortaya koymuştu. Bu araştırmanın basına yansıması üzerine Hamzaoğlu’na “şarlatan” diyen Kocaeli Büyüksehir Belediye Başkanı’nın Hamzaoğlu hakkında yaptığı “halkta korku ve panik yaratıyor” şikayeti ile Rektörlük 12 Nisan 2011 tarihinde, Prof. Dr. Hamzaoğlu hakkında ceza soruşturması açmıştı ve üniversitenin etik kurulu Hamzaoğlu hakkında ‘bilimsel özensizlik’ kararı vererek yönelimini belli etmişti.
TTB Merkez Konseyi, yürütmekte olduğu bir araştırmanın verilerini basın yoluyla toplumla paylaştığı gerekçesiyle, bağlı bulunduğu üniversite tarafından hakkında soruşturma başlatılan, ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Dilovası Belediye Başkanı tarafından hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulan, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun yaşadığı sürecin, Türkiye’nin etik alanındaki saygın akademisyenlerince değerlendirilmesini istedi.
TTB Merkez Konseyi, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Prof. Dr. Betül Çotuksöken ve Prof. Dr. Harun Tepe’ye, konunun ayrıntılarını içeren bilgileri göndererek, tüm bu gelişmelerin etik açıdan değerlendirilmesini istedi. Kuçuradi, Çotuksöken ve Tepe, TTB’nin talebine ortak değerlendirmelerini içeren bir raporla yanıt verdiler.
Raporda özetle şunlara yer verildi:
“Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun insan sağlığı açısından önemli sorunlar yaratacağını düşündüğü yeni bir sanayi kuruluşunun bölgede kurulmasıyla ilgili haber yapan yerel bir gazete muhabirinin sorularını yanıtlarken, bu araştırmanın sadece o andaki bulgularından söz etmenin, bunun da halk sağlığı alanında çalışan bir bilim insanı olarak bölgedeki halkın sağlığı için geri dönülmez sonuçlar ortaya çıkmadan önce ilgililerin dikkatini çekme görevini yerine getirmek olduğunun gözden kaçırıldığı anlaşılmaktadır.’’